Tips voor zelf glas op maat snijden met een glassnijder

Ben je bezig met een stuk enkel glas en wil je dit graag zelf op maat snijden met een glassnijder? Dan is dit artikel voor jou, want hierin vertellen we je meer over het hoe en wat van zelf glas op maat snijden met een glassnijder.

Met een glassnijder kun je namelijk glas erg secuur snijden. Zo kun je het glas helemaal naar eigen wens en idee omtoveren. Glas snijden is wel een vak apart en daarom kun je er ook niet zomaar aan beginnen.

Eerst oefenen is dan ook aan te raden. Hieronder vertellen we je meer over de voordelen, nadelen en gevaren van zelf glas snijden en ook hoe je stap voor stap glas snijdt en wat je hiervoor nodig hebt.

Voor- en nadelen en gevaren van zelf glas op maat snijden

Er zitten veel voordelen, maar helaas ook nadelen en gevaren aan het zelf op maat snijden van glas. De voordelen van het zelf op maat snijden van glas is natuurlijk dat het je minder geld kost dan op maat gemaakt glas kopen. Daarnaast kun je echt veel werk verrichten als je er handig in wordt.

Nadelen en gevaren aan zelf glas snijden is dat het zeker gevaarlijk kan zijn. Als je bijvoorbeeld in glas snijdt die helemaal niet geschikt is om in te snijden, zoals oud, verbrand of gehard glas, dan kunnen er ongelukken gebeuren. Een nadeel is ook dat het vaak fout kan gaan voordat je een keer wel een goed stukje glas snijdt. Het kost veel oefenen en kan gevaarlijk zijn.

Dit heb je nodig als je zelf glas op maat wilt gaan snijden

Als je glas wilt aansnijden heb je onderstaande dingen nodig:

  • Natuurlijk heb je ten eerste glas nodig. Als je zelf in glas wilt gaan snijden is dat uiteraard essentieel. Kies eerst glas van een paar millimeter dik om in te oefenen en ga dan steeds verder door dikkere soorten glas te gaan snijden.
  • Daarnaast heb je natuurlijk ook een glassnijder nodig om in het glas te gaan snijden. Je kunt hiervoor kiezen tussen goedkopere en duurdere opties.
  • Je hebt ook olie nodig, zodat je droge sneden kan voorkomen. Andere soorten smeermiddel is ook goed.
  • Een vlakke ondergrond is het beste om op te werken. Zorg voor een stevige en vlakke ondergrond waar je makkelijk op kan werken.
  • Eventueel is een meetlint ook handig als je bepaalde afmetingen wilt gaan snijden.

Stappenplan voor het op maat snijden van glas met een glassnijder

Stap 1 voor het zelf op maat snijden van glas is dat je jezelf gaat klaarmaken om te snijden. Pak alle spullen die je nodig hebt erbij, kies een stevig en vlak oppervlakte en dan kun je aan de slag.

Maak eerst een plan voor wat je precies uit het glas wilt snijden, eventueel met afmetingen erbij. Dan weet je precies wat je moet gaan doen. Breng daarnaast de olie aan op de snijder of het glas. Dan kan je gaan beginnen met glas snijden voor stap 2.

De volgende stap is dan om het glas te breken. Probeer dit te doen door het glas met een object omhoog te leggen en het glas daarna met beiden handen naar beneden te drukken. Het glas zou dan moeten breken en dan heb je glas gesneden. Wij raden aan om telkens handschoenen met een snijweerstand te dragen tijdens het werken met glas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.