Is de beglazing in de woning aan vervanging toe? Dan wil je ervoor zorgen dat de nieuwe beglazing volledig op jouw wensen aansluit. Je moet er immers voor zorgen dat je uitsluitend voordelen tot jouw beschikking hebt. Hiervoor kiezen steeds meer mensen voor hoogrendementsglas.
Dit glas kent een groot aantal voordelen. Maar wat is hoogrendementsglas precies? En hoe zit het met de isolatiewaarden en de opbouw? Onderstaand artikel zet alles voor jou op een rij en laat jou zien welke voordelen je aan het glas kan behalen. Je kan dan de juiste keuze maken voor de nieuwe beglazing in de woning.
Wat is hoogrendementsglas?
Hoogrendementsbeglazing is een van de nieuwere varianten van beglazing, welke een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van de glasplaat heeft. Het glas bestaat uit meerdere glasplaten, waarbij slechts één van dit laagje is voorzien. Ook is er een spouw beschikbaar, welke gevuld kan zijn met edelglas in plaats van lucht, zoals je meestal bij dubbelglas tegenkomt.
De beglazing heeft een hogere isolatie dan andere soorten beglazing. Dit komt door de extra coating die aangebracht is. Het hoogrendementsglas is door de eigenschappen geschikt voor een groot aantal toepassingen in en rondom de woning.
Wat is de isolatiewaarde van hoogrendementsglas?
Bij hoogrendementsglas is een hogere isolatiewaarde te vinden dan bij andere beglazing. De isolatiewaarde is tot 2 keer hoger dan bij dubbelglas, waardoor je de woning direct beter kan isoleren zonder andere isolatiemethoden toe te passen.
De isolatiewaarde is ook voorzien van een U-waarde.
Hoewel je zou verwachten dat je hierbij een hogere waarde moet kiezen, is het tegendeel waard. Hoe lager het getal is dat bij het glas staat omschreven, hoe beter het glas isoleert als je deze in de kozijnen plaatst. Het hoogrendementsglas zorgt ervoor dat je de woning direct van een betere binnentemperatuur kan voorzien.
De opbouw van hoogrendementsglas
Als je hoogrendementsglas wilt plaatsen is het ook goed om naar de opbouw van de beglazing te kijken. Het glas bestaat namelijk uit meerdere lagen, die er samen voor zorgen dat de juiste isolatiewaarde bereikt wordt. Zo zijn er drie lagen glas te vinden. Tussen deze lagen zit een edelgas, welke ervoor zorgt dat de luchtstroom goed is en er een goede isolatie komt.
Ook is één van de glasplaten voorzien van een metaallaag, welke wederom voor de isolerende werking zorgt. Iedere extra laag die op het glas komt, zorgt ervoor dat het hoogrendementsglas een betere isolatiewaarde heeft en hierdoor ook weer extra mogelijkheden biedt voor de woning.
De voordelen van hoogrendementsglas op een rij
Bij hoogrendementsglas kan je een groot aantal voordelen verwachten. Zo isoleert het glas 2 tot 3 keer beter dan dubbelglas en zelfs tot 5 keer beter dan enkel glas. Hiervoor moet je naar de U-waarde kijken. Hoe lager deze is, hoe beter. Je kan met het toepassen van dit glas een hoger comfort in de woning krijgen.
De binnentemperatuur is namelijk stabiel en het zal tijdens de warme maanden niet te warm worden in de ruimte. Ook hoef je in de winter minder te stoken voor een goede binnentemperatuur. Het kan daarom de energierekening aanzienlijk naar beneden brengen als je geïnvesteerd hebt in het hoogrendementsglas. Op termijn heb je dus ook een kostenbesparing.
Hoogrendementsglas heeft echter nog meer voordelen waar je van kan profiteren. Zo hoef je geen hoge extra kosten te verwachten als je deze beglazing toepast bij de woning. De investering die je maakt, zal daarom niet heel veel extra zijn dan wanneer je voor dubbelglas kiest.
Ook kan je aan de hand van de lagere energiekosten de beglazing snel terugverdienen. Een laatste voordeel is dat je nauwelijks een verschil ziet tussen de beglazing. Er is weinig reflectie, waardoor je ook geen verschil gaat zien.
Hier kan je op letten tijdens de aankoop
Als je het hoogrendementsglas in jouw kozijnen wilt plaatsen is het als eerste van belang dat je naar verschillende specificaties kijkt. Zo moet je onder andere kijken naar de isolatiewaarden die erbij komen kijken.
Er is een verschil tussen de beglazing, waar je gebruik van kan maken. Ook moet je de afmetingen in het achterhoofd houden. Meet jouw kozijnen goed op, zodat je de beglazing hier weer op kan aanpassen.