Het gewicht van glas

Glas weegt doorgaans 2,5 kilogram per vierkante meter per millimeter dikte. Als je dus het gewicht van een stuk glas wilt berekenen, dan moet je hiervoor eerst de oppervlakte van het glas meten/berekenen en dat vermenigvuldigen met de dikte in millimeters.

Daarna moet je de uitkomst uit deze som vermenigvuldigen met 2,5. Daar komt dan uit hoeveel kilogram het glas weegt dat je aan het opmeten was.

Als we dit omzetten naar een formule dan kunnen we de oppervlakte van het glas, dat door lengte keer breedte in meters berekend wordt, uit te drukken in A. de dikte van het glas in millimeter is B.

Dan wordt de formule (A x B) x 2,5 = hoeveel kilogram het glas weegt.

Hieronder brengen we deze formule in de praktijk met een paar voorbeelden van veel voorkomende glazen producten.

Een aantal voorbeelden

Voorbeeld van een glazen deur:
De glazen binnendeur is 2 meter bij 0,8 meter. De deur is 8 millimeter dik. A is hier dan 1,6 meter berekend uit de som 2×0.8 meter. B is hier dan 8 millimeter. A x B leidt dan tot uitkomst 12,8. Vermenigvuldig je dit met 2,5 dan krijg je 32. Deze glazen deur weegt dus 32 kilogram.

Voorbeeld van een glazen tafelblad:
Bij een glazen tafelblad van 1,1 meter bij 0,9 meter heb je dus een tafelblad van 0.99 vierkante meter. Dit glazen tafelblad heeft een dikte van 8 millimeter. Uit A x B komt dan 7,92. Als je dit weer keer 2,5 doet komt er een gewicht van 19,8 kilogram uit de som.

Voorbeeld spiegel:
Als een spiegel 0.8 meter bij 0.75 meter is, dan is deze spiegel 0,6 vierkante meter. De dikte in millimeter van deze spiegel is 4 millimeter. Dan kom je uit op 2,4 als je A X B doet. Als je dan weer 2,4 met 2,5 vermenigvuldigt dan komt dat neer op 6. De spiegel weegt dus 6 kilogram.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.